Osteoporose Oorzaak

Verzuring en botontkalking

De hoge mate van calciumverlies (calcium-excretie) wordt veroorzaakt door een toenemende mate van verzuring van het lichaam.

 

Na het 40ste levensjaar zetten zich steeds meer giftige zure afvalstoffen  af in het lichaam. Zure afvalstoffen ontstaan door de consumptie van o.a. vlees, suiker, alcohol en medicijnen. Maar ook stress en overmatig sporten zijn belangrijke producenten van zure afvalstoffen.

Verzuring lichaam oseteoporose

In een gezond lichaam worden de giftige zuren geneutraliseerd door onze basische buffers (calcium, kalium, magnesium, bicarbonaten, carbonaten etc.), die het lichaam onder andere uit ons voedsel haalt. Door het gebrek aan belangrijke basische mineralen in ons dieet nemen onze basische buffers in een rap tempo af. Door het tekort ziet het lichaam zich genoodzaakt calcium uit onze gewrichten en botten te “roven” om de giftige zuren om te kunnen zetten in niet-giftige zure afzettingen.

 

Osteoporose kan primair of secundair ontstaan. Wanneer de oorzaak van de osteoporose niet bekend is, is sprake van primaire osteoporose. Primaire osteoporose kan ontstaan door:

 

 

  • Verzuring van het lichaam; het lichaam raakt verzuurd naarmate we ouder worden. Hierdoor verbruikt het lichaam voedingsstoffen uit de botten om de zure afstoffen af te kunnen voeren.
  • Een te laag lichaamsgewicht; minder dan 60 kilo. Het skelet wordt dan niet voldoende belast.
  • Leeftijd; bij het ouder worden neemt bij de man het vrouwelijk hormoon oestrogeen af. Verder heeft een tekort aan het mannelijk hormoon testosteron ook invloed op het wel of niet ontstaan van osteoporose.
  • De overgang; bij vrouwen stopt na de overgang de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Door een tekort aan oestrogeen kunnen er problemen met de botmassa ontstaan.
  • Te weinig beweging; wanneer er niet of nauwelijks bewogen wordt neemt de spierkracht af en worden de botten dunner. Het is van belang om de botten te blijven belasten, want meer belasting betekent sterkere botten!
  • Niet voldoende voedingstoffen binnenkrijgen, zoals calcium en vitamine D. Vitamine D wordt door de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht en helpt het lichaam om calcium uit de voeding op te nemen. Veel mensen komen niet dagelijks in de zon, waardoor er een tekort aan vitamine D kan ontstaan. Gelukkig zijn er naast zonlicht andere manieren om aan vitamine D te komen; zo is vette vis een goede leverancier. Ook kan het als supplement worden ingenomen. Calcium daarnaast is essentieel, omdat het voor de sterkte van de botten zorgt. Ongeveer 99% van het calcium in ons lichaam bevindt zich in de botten. Een volwassene heeft +/- 1,2 kilo calcium in het lichaam.
  • Slechte levensstijl; veel roken, veel alcohol of koffie drinken of te zout eten (vaak in kant-en-klare gerechten). Iedereen weet dat veel sigaretten, alcohol en koffie slecht zijn voor het lichaam. Niet alleen worden door deze slechte levensstijl vitaminen en mineralen afgebroken maar ook kunnen er ziekten ontstaan. Van ieder van deze gewoonten zijn specifieke nadelige effecten bekend. Roken en alcohol zijn direct slecht voor de botten. Door te veel koffie en te veel zout in de voeding zal de calciumhuishouding in het lichaam verstoord raken, wat ook een negatieve bijdrage levert aan de botsterkte.

 

Bij secundaire osteoporose is de oorzaak van de osteoporose wel bekend. Oorzaken van secundaire osteoporose zijn:

 

  • Langdurig gebruik van corticosteroïden. Corticosteroïden worden veel ingezet in tabletvorm bij reumatische en bij diverse chronische aandoeningen en als inhalator (pufje) bij longziekten zoals astma. Soms ook als zalf bij huidaandoeningen zoals eczeem. De dosering bij de tabletten is het hoogst en kan daardoor het meeste invloed hebben op de botdichtheid.
  • Reumatische artritis; enerzijds doordat bewegen door de pijn en stijfheid moeilijker wordt, anderzijds door het gebruik van medicatie (corticosteroïden).
  • Coeliakie; coeliakie is een auto-immuunziekte, het lichaam maakt afweerstoffen die ook schadelijk zijn voor het eigen lichaam. Hierbij gaat het om mensen die geen gluten kunnen verdragen. Wanneer toch gluten gegeten worden raakt het slijmvlies ontstoken. Hierdoor worden de voedingsstoffen niet goed opgenomen in het lichaam, waardoor tekorten ontstaan. Het is van belang om glutenvrij te gaan eten, zodat de ontstekingen herstellen en de voedingsstoffen weer goed kunnen worden opgenomen.
  • Ziekte van Crohn; bij de ziekte van Crohn is er sprake van chronische darmontsteking. Deze chronische ontsteking heeft uiteindelijk ook een slechte invloed op het behoud van sterke botten.
  • Reumatische artritis; bij reumatische artritis is er een verhoogde kans op osteoporose, aan de ene kant door gebrek aan beweging (omdat men vaak veel pijn heeft), aan de andere kant door de medicatie. Er worden vaak langdurig corticosteroïden ingezet.
  • COPD of longziekten zoals chronische bronchitis en astma; bij longaandoeningen is er een verhoogde kans op osteoporose door een gebrek aan beweging. Bij longaandoeningen worden eveneens vaak langdurig corticosteroïden ingezet.
  • Kanker; kanker en ook de behandeling (bestraling of chemotherapie) kunnen versneld botverlies veroorzaken.

 

 

Ga door naar behandelen >>>

Stop de calcium "roof" uit uw botten

 

Bij osteoporose lijdt men aan de gevolgen van chronische verzuring van het lichaam. Vanaf het 40ste levensjaar kan het lichaam steeds moeilijker zure afvalstoffen neutraliseren en afvoeren en het gebruikt hiervoor essentiële voedingstoffen uit de botten.

 

Lees meer over verzuring >>>

 


VRAGEN OVER OSTEOPOROSE EN ONTZUREN?

 

Wilt u gratis advies hoe u door middel van ontzuren uw osteoporoseklachten kunt verminderen? Laat dan uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.